Flygfoto, från marken!

Flygfoto, från marken!
Min 3:e zeppelinare

lördag 31 maj 2008

Varför använda en zeppelinare för att ta flygbild?

Nu pratar jag inte om varför inte ett riktigt flygplan eller helikopter, för den diskussionen är avslutad länge sedan. Däremot en fråga som mina kunder ofta ställer varför jag använder zeppelinare och inte andra lösningar, som RC helicopter tex? Enkelt, här kommer mina svar:

Jag var med från början, så jag vet vad jag pratar om
Rättare sagt, jag var först i Skandinavien med att kommersialisera alternativ flygfoto teknik. Jag funderade länge, och bestämde mig för zeppelinare (heliumfylld ballong), ett val jag aldrig ångrade. En RC helikopter kräver service, större planerig i allmänhet, längra uppstart. Jag kan ta min första flygbild 2 minuter efter jag anlände till platsen.

En man kan utföra flygfoto jobbet
Dvs jag kan hålla lägra priser än mina få konkurrenter, då jag jobbar ensam. Dessutom kan jag rycka ut snabbare vid akuta behov av flygbilder, behöver aldrig kolla med någon arbetskamrat om han/hon är ledig för ingen med RC helikopter i Sverige jobbar med flygfoto på heltid, så vitt jag vet! Men det gör jag!

Fotokvalitet
Ett vanligt argument en flygfotograf med RC helikopter använder är att deras farkost kan ta större, professionella systemkameror och därför blir deras bilder bättre. Ja, den missuppfattningen är lätt att motargumetera: det är inte kameran som komponerar bilden och gör jobbet!
Låt mig klargöra en sak! För mäklarens internet presentation skulle en 2 Mp kamera räcka långt. Jag använder en Canon kamera på 7 Mp och denna kameror är utan tvekan en av dem bästa på marknaden i sin segment.

Låt mig illustrera mitt påstående med en bild (för en bild säger mer än 1000 ord), för att inte tala om en flygbild:)

Bauhaus köpte en av mina bilder för att använda till deras stora annonstidning som skickades ut till alla hushåll i Sverige.
Var kameran en s.k. professionel systemkamera? Nej!
Resultat? Avgör själv!
Jag kommer ihåg, min första kamera var på 5 Mp, och dess bilder användes tex på Läkarstämman att tapetsera en 5 m bred vägg med motivet jag fotograferade. Inte illa:)

Men allt detta räcker förstås inte, man kan inte vila på sina gamla meriter, utvecklingen går framåt och det gäller att leda den. Därför uppdaterar även jag min kamerapark med en Sigma Dp-1, med en lika stor sensor som en systemkamera (Sigma SD14)

Miljövänlig teknik att lyfta kameran
Inga avgaser, det mest miljövänliga sättet att producera flygbild, jämte större drakar där det blåser mycket.

Tyst, dvs inga arga grannar ...Grrrrrrrrrrr
Kan du tänka dig en fin sommarmorgon, där grannarna till huset som ska flygfotograferas sitter på sina terasser och njuter av fågelsång och sina frukostar? Tänk att någon börjar surra då med en minihelikopter ovanpå deras huvud i en helvtimme? Glada blir de då inte den saken är säker!
För att inte tala om den dåliga reklamen för den lokala mäklaren/säljaren som beställde denna oväsen!

Däremot blir folk som barn när jag kommer vandrande med min zeppelianre, barn brukar springa fram, de vill smeka ballongen, känna på , flyga iväg med den. Folk ser dessutom min zeppelinar efrån långt håll, många tar tom bilen för att komma till mig. Många affärskontakter man kan knyta på det sättet.

Tillstånd
Är du en mäklare, fråga gärna den som erbjuder flygfoto åt dig med RC helicopter om han/hon har Luftfartsverkets flygtillsdtånd för obemannade flygande farkost! Vågar du anlita en sånt företag som gör sina bilder på fritiden?

Säkerhet! Jag kan ta flygbild ovanpå människor
Risken att zeppelinaren trillar ner på sekunder är obefintlig!

Till sist kan jag tillägga att en ballong syns från långa håll, och en firma annons på sidorna underlättar kommunikationen med intresserade.

1 kommentar:

Adam smith sa...

Tack för att dela denna fina information. många unga killar nu börjat spela med RC toys.i älskar RC helikopter. och jag vill köpa en RC helikopter med en kamera i nästa månad.
Adam smith
adam.smith402@yahoo.com
nitrotek