Flygfoto, från marken!

Flygfoto, från marken!
Min 3:e zeppelinare

söndag 20 januari 2008

Flygfoto olyckor, där ingen blev skadad

Lovade tidigare berätta om några missöden som jag råkade ut för, och som man får räkna med i branschen. Visst är man försiktig, men då och då händer det saker som blir inte 2+2=4.

Att få zeppelinaren punkterad är mer regel än undantag, så heliumräkningen kan bli saftig:) Under ett flygfoto uppdrag till den lokala mäklaren på Värmdö letade jag efter den bästa vinkeln, och vet inte vad det var, tidsbrist eller annat, men missade den höga träden som stod rätt så nära. Att det blåste friskt var den andra biten, och dessa två resulterade ett ballongen log uppe i trädtoppen på 0 sekunder, väl gämd bakom bladen, den lindade in sig. Jag drar i linan men händer ingenting, den sitter fast.

Mäklaren ringer samtidigt och undrar hur det går, det är bråttom med flygbilderna. Jag förklarar läget, varpå han lovar att komma och hjälpa, vi skulle ändå mötas snart. Jag var helt inställd på att ballongen skulle inte klara sig, ett acceptans for genom huvudet, men det värsta var att få ner utrustningen från trädtoppen som låg ändå ca 30 m uppe i luften. Grenarna var inte kraftiga heller för att tåla 100kg testet.

Fanns inget att göra än att dra i linan hårdare och hårdare, och hör och häpna, jag kunda rycka loss ekipaget. Vilken lättnad. Tog ner allting fpr kontroll, och till synes fanns det inga hål (men det fanns några visade sig senare). Vad glad jag blev, och framför allt fastighetsmäklaren, som dök upp kort därefter. Så med stoltheten i behåll kunde jag avsluta dagens uppdrag.

Det var nästan samma sak då Svenska Dagbladet intevjuvade mig för Magasinet (deras Söndagsbilaga då). Även då blåste det rejält men man ville inte fega ur situationen, så reportern, fotografen jag och zeppelinaren gick ut på en demonstration. Allt gick det jättebra, tills ballongen blåstes in i en trädtopp, 100 m längre bort, ca 25 meter uppe i luften. Det enda som blev glad var fotografen, som började fota febrilt. Tusen tankar for genom huvudet, men även då hade jag tur och kunde få loss zeppelinaren, som under nedfärden lyckades även krascha in i ett hustak. Men allting klarade sig och malören finns nedtecknad i reportaget, trots min bedjan till reportern att helst inte nämna incidenten. Men det hjälpte tydligen inte. Då vill jag ge honom en känga tillbaka: han sa att minsann hädanefter skulle kunderna ringa i ett til mig för att få hjälp med flygfoto, men inte en enda ringde efter reportaget. Artikeln var dåligt skrivet helt enkelt:)

Ok, det får räcka för idag. Jag har en malör kvar, om denna skriver jag lite senare...

Inga kommentarer: